Mid CenturyModern

Tölgyfa felújítás II. rész

Ahogyan a korábbi posztban is említettem, a lakás stílusa adott volt. Vagyis inkább úgy mondom, hogy az elején megálmodtuk, aztán ezt adottságként kezeltük. Mid Century Modern. Így már csak arra kellett figyelni a felújítás során, hogy a berendezési tárgyak, a beépített bútorok ezt a stílust tükrözzék.

Ilyenkor persze nem célom, hogy egy vegytiszta stílusú lakást hozzunk létre, nem is lehetne :), de egy fontos nünükém a felújítás során, hogy meglegyen az egység… és ez olykor nem kis kihívás. Még egy-egy helyiségben össze is lehet rakni, hiszen ott könnyebben látjuk egészben, de az egész lakásban, na az már egy kicsit nehezebb feladat.

Nem véletlen, hogy a nagy lakberendezők is azt mondják, hogy az eklektika a legnehezebb, hiszen ott sokféle stílusból van egy kevés… és ha jól van összerakva ez a sokféleség mégis összeáll egy harmonikus egységé.

De most elkanyarodtam, szóval vissza a felújításhoz.

Ahogyan a korábbi posztban írtam… a falak álltak és az alapok is megvoltak – szép tölgyfa parketta személyében.

Két fontos szempont volt még, amit figyelembe kellett vennem a berendezésnél:

  1. Költségek – hiszen a lakást kiadásra szántuk
  2. Praktikum – a másik nagy nünükém – fontos hogy ne csak szép, de praktikus is legyen a lakás

Akkor megvannak az alapok szóval kezdhetjük is a tárlatvezetést:

KONYHA

A konyhát asztalos készítette. Nagyon megtetszett az IKEA – fafunéros konyhája, de a méretek és a korábban említett nem derékszögek miatt ez nem lett volna kivitelezhető, így asztalossal gyártattam.

A sziget feletti lámpákat Vivréről rendeltem. Az iskolaszékből átalakított bárszékeket pedig az Artkraftban vettem, ahogyan a Cafe – sárgaréz feliratot is.

A csodálatos kerek asztalt is asztalos készítette. Szintén fafunér, csak dió pácot kapott. Az asztal egyébként viszonylag sok időmet felemésztette, mivel beakadt, hogy nekem ide most kerek asztal kell… de nem akármilyen…. MCM stílusú… na mármost olyan pedig jó áron nem sok szaladgál a piacon. Így még külföldi rendelés is szóba jött. De aztán a szállítási költségek miatt inkább hazai megoldás után kutattunk és akkor jutott eszembe Alex az Enteriőr-Bolt tulajdonosa, hogy talán ő el tudná készíteni. És így is lett 🙂 Az asztal feletti lámpa – Paulmann. A képeket Aliról rendeltem, a keretek pedig természetesen Ikea-sak.

NAPPALI

A térelválasztó – tömörfa – egy kis teak páccal kezelve. Szerintem ez az egyik vagánysága a lakásnak. A kanapét és a dohányzóasztalt a vivrén vásároltam. A karfás széket pedig a Galeria Savarián – mindig kell egy kis régi :). A biokandalló falat oda készítettük méretre – az elején szeletelt tégla van, az egyik oldalán tömör tölgy lebegő polcok. Illetve a ‘pad’ – márvány pult – amit szintén méretre vágattunk. A lakás másik ékessége a Budapest fali világítós dekoráció, amit szintén Alex készített. Ez egy úgynevezett deszka design…. (ettől tudtam a legnehezebben megválni 🙁 ).

A másik sarokban pedig egy Butlers karfás függőszék látható… amelyet sajnos nem tudtunk a mennyezetbe rögzíteni, így maradt a fém rúd, amit gurtnival tekertünk körbe. A mennyezeti lámpa Alis… ez volt az első bevállalósabb rendelésem. Szerencsére bejött.

HÁLÓSZOBA

Az ágyat és a mennyezeti lámpát szintén Vivre-n rendeltük. Az éjjeli szekrényeket a Jyskben vettem… és persze gondoltam még szépen lefestem, de erre már nem maradt erőm. A pad is Jysk-es. Az art deco komód-ot még korábban fillérekért vettem a Jófogáson. Sajnos a felújítása már egy kicsit borsosabb volt. A pillangó fotel a sarokban szintén Vivre-s hozomány. Az üveges szekrény a sarokban pedig Ikea-s. A falon lévő sárgaréz tükör Tchibo… és mivel olyan kis magányos volt ott egyedül, így asztalra való alátéteket ragasztottam mellé.

A hálószobában direkt kialakítottunk egy kis beugrót a gardróbszekrénynek. Ezt az új tulajdonosa azonnal fel is használta – és odarakott egy Ikea-s gardróbszekrényt.

DOLGOZÓSZOBA

A sárga kanapé, fotel és dolgozó asztal, mind a Remodel csodái. Gyönyörű dolgokat készítenek, így ez itt a reklám helye is :D. A sarokban álló óriási komód egy régi Ikeás üveges szekrény, amit a Jófogáson vettem. A szék és a kisasztal Jysk-es. A képtartó Ikea és persze a képkeretek is azok. Az állólámpa a sarokban Eglo.

FÜRDŐSZOBA

Itt is volt egy elképzelésem … mégpedig az, hogy hexagon csempét akarok használni. Aztán ebből hatszögű cementlap lett, de végülis ez a kompromisszum belefért. A mosdószekrényt asztalos készítette – neten talált tervek alapján. A tükör a híres Ikeás Stockholm kollekció egy darabja… mivel óriási az átmérője, így sajnos csak egy-egy konnektor fért a két oldalára. A kazánt szintén eltakartuk az asztalos által készített mdf szekrénnyel.

Így a fürdővel a tárlatunk végére is értünk. Őszintén megkedveltem ezt a lakást. Azt hiszem olyan lett, amilyent szerettük volna. Otthonos, stílusos. Nem mondom, hogy a végére nem léptük túl egy kicsit a költségkeretet, bár egészen jól sikerült tartani (10%-on belül maradtunk), de úgy gondolom, hogy néhány design elemet, egyedibb bútort be kellett csempészni, mivel így lett igazán ütős a lakás.

Mit gondoltok? Nektek hogy tetszik?