Az ingatlan turisták

avagy mit is ‘nem’ keresnek az érdeklődök

Ma egy kicsit személyesebb, kevésbé szakmai posztot hoztam. Mégpedig az eladásról… ami valahogy nagyon nem az én terepem.

Az ingatlanfejlesztésnek elválaszthatatlan része az értékesítés. Az a pont az i-re, az utolsó ecsetvonás, amely teljessé teszi az egész folyamatot, amiért végülis annyi áldozatot hozunk, amiért végigszenvedjük a folyamatot a mesterekkel, burkolókkal, festőkkel, akik vagy odaérnek vagy nem, vagy azt csinálják amit kértünk, vagy nem, vagy javítják, amit elrontottak vagy nem.

Mégis nekem az egész folyamat, amíg a lakás elkészül… a veszekedés a szakikkal, a futárok egzecíroztatása, hogy szállítsák ki legyenek szívesek időben a csomagot, ha már oly sok ezer forintot fizetek érte, az állandó készenlét, a hibák orvoslása, az folyamatos újratervezés, mind-mind eltörpül a csodálatos értékesítés mellett. Mindent inkább kétszer-háromszor, mint értékesíteni.

Az eladás és én nem vagyunk túl jobban. Próbálkozunk már egy ideje egymással, de újra és újra úgy érzem nem vagyunk egy hullámhosszon. El is mesélem, hogy miért nem.

Először is van a ‘szakma’, ami a tisztelet a kivételnek, de olyan, mintha nem tudna olvasni. Szépen le van írva, hogy kérem, akkor keressenek, hogy ha van konkrét ügyfél és ebben az esetben eseti megbízással tudunk együttműködni. Majd kedvesen felhívnak és elmagyarázzák miért lesz nekem oltári kifizetődö ha velük, de csak velük, kizárólagosan szerződök. Mert ugye a többi cég aljas, és alkalmatlan erre a műfajra, na de ŐK.

Ők majd megoldják nekem. Ők már kettő-öt-tíz éve ezen a területen dolgoznak, ismerik, mint a tenyerük, ők bizony eladják. Lehet, hogy nem most, meg nem is egy hónap alatt, meg talán egy éven belül sem, de az nem az ő hibájuk. Az az én hibám… nem elég szép, nem az ötödik kerületben van, nem jól van árazva, nincs erkély. De ne aggódjak ők még így is tudnak segíteni. Természetesen szívesen eljönnek megnézni a lakást, felmérik, és tanácsot is adnak, ha kéred, ha nem.

Mondjuk kérdezni kb. annyit szoktak, hogy hány klíma is van a lakásban? Gondolom ez a felkészülés része…

Aztán vannak az érdeklődök…

akik szerint szuper, hogy jó a tömegközlekedés, de az elfogadhatatlan, hogy nincs elég parkolóhely a környéken (hát igen, a belvárosban jó a tömegközlekedés, de nincs elég parkolóhely… és mintha ez a lakás is a belvárosban lenne, vagy tévedek?) de amúgy újépítésű – ahol van parkoló, na az kérem szóba se jöhet.

akik közlik, hogy szép – szép a lakás, de a szobánkénti gardrób, a három előszobaszekrény és a 2nm könyvespolc nekik kevés, mert nekik ennél sokkal több bútoruk van – a háromszor ekkora házukban – és így a 100 nm-be már, hogyan is gondolom, hogy beférnek. Sehogy.

aztán jönnek olyanok is, akik olyan, mintha nem néznék a képeket… belépnek, majd közlik, hogy a csempe túl harsány, és így nem tudja elképzelni, hogy az ő bútorai és nippjei hogyan győzik majd a versenyt az én élénk csempéimmel. Megint csak annyit tudok mondani sehogy.

vannak olyanok is, akik szerint egy 85 nm lakásban minimum 3 toalett szükséges, még akkor is, ha még a kettő kivitelezése is a lehetetlen küldetéssel ért fel. Bár szerintük csak én nem értek annyira hozzá, így ott és akkor gyorsan rögtönöznek is egy kiselőadást wc szennyvíz elvezetésből.

aztán a kedvenceim, akik közlik, hogy ezt a lakást jobbra, szebbre, okosabbra tudták volna tervezni, feleennyiért. Jahj, őket igazán a keblemre ölelném.

aztán volt olyan is akinek az volt a kifogása hogy nem hajol be a fa az ablakon… hát igen, az engem is nagyon zavar. (főleg egy hatodik emeleti lakásnál).

aztán baj az, hogy túl hosszú a lakás, és nem elég széles… – ezt ne kérdezzétek, itt elengedtem a gépszíjat

ugyan a hirdetésben szerepel, hogy milyen tájolású a lakás, de ez is problémákat szül – a K- NY-i-ról, mindig ‘csak’ helyszínen tud kiderülni, hogy nem D-i… – az élet nagy problémái.

vannak olyanok is, akiknek az első gondolata, hogy a két szoba között, vajon bontható-e a fal, és neki nem tetszik a falipanel, és ugye azt leszek szívesen ingyen és bérmentve elbontani, mert az szerinte teljesen felesleges… szerintem a ..nek is megéri megvenni egy fullosan felújított lakást, majd lebombázni egy falat, átalakítani egy kandallórészt, új hálószobát csinálni. De tényleg.

jahj és volt olyan is, amikor az egyik érdeklődö kinyitotta a konyha magas-szekrény alsó szekrényét, majd bemászott és megnézte, hogy a sütő mögött egyenes -e a konnektor. Nemvolt. Öreghiba, ma már ezt is tudom…

Ezek az érdeklődők: Az ingatlan turisták.

Akik, már a megtekintés előtt tudják, hogy ők nem ezt keresik… hiszen nincs terasz (márpedig azt nehéz varázsolni), mert nincs három toalett, vagy mert 100 négyzetméterre 200 négyzetméternyi bútort neccesen lehet elhelyezni. De ők időt és energiát áldoznak, hogy megbizonyosodjanak, hogy ez nem az ő ingatlanuk, és ezzel tőlem is ezt kérik, hogy időt, energiát áldozzak, hogy megmutassak valamit, amit ők nem akarnak majd megvenni.

Egyébként összefoglalva, szerintem az érdeklődök(ingatlanturisták) az ő igényeiknek megfelelő tökéletes lakást szeretnék, a lehető legjobb áron (olcsóóón), és persze szuper helyen – PARKOLÓVAL – of course.

Kérem, aki megtalálta, szóljon legyen kedves, arra én is adnék egy ajánlatot. ?

Kiemelt kép forrása: Jessica Bryant fotója a Pexels oldaláról