Eklektikus & Natural

A Szász K. projekt

Amikor először figyeltem fel a lakás képeire az ingatlanportálon, úgy éreztem, hogy az alaprajz akár még jó is lehet, de valahogy túl sötétnek tűnt a lakás. Sebaj, gondoltam, egy telefont megér a dolog. Fel is hívtam az ügynököt, hogy érdekelne a lakás, de csak akkor, ha elég fényes. A tájolás, az ablakszám és az elhelyezkedés alapján annak kellene lennie, de a képek a legkevésbé sem adják vissza ezt.

Fényes, fényes – kapott az alkalmon az ügynök, csak éppen képek nem túl profik, meg borús időben lett fotózva,

Ok! – mondtam – akkor tegyünk egy próbát megnézném az ingatlant.

A
képek, ahogyan ő is mondta, nem igazán voltak profik, de a lakást hűen tükrözték. Erre szokták azt mondani, hogy ez bizony lelakott. Nem is kicsit. A nyílászárók sötétek voltak, ráadásul a nappaliban volt egy óriási galéria – ami tovább rontotta a fényviszonyokat. Így egyértelműen látszott, hogy a korábbi lakónak nem sikerült kihoznia a lakásban rejlő potenciált. De majd mi :).

 

A legnagyobb fejtörést ezzel kapcsolatban a konyha jelentette. Egyszerűen a főfalak úgy futottak, hogy vagy beáldozunk az egyik hálóból egy nagyobbacska részt a konyhának, vagy egy kisebb ‘beugrós’ konyhát tervezünk. Az előbbi esetben sérült volna az egyik szoba négyzetmétere és akkor már csak max. egy fél szobát tudtunk volna kialakítani, ezt pedig nem akartuk. Így a másik utat választottuk, az egyik szomszédos – alapjáraton legnagyobb négyzetméterű – szobából kicsíptünk egy darabot és ott alakítottuk ki a konyhát. Ez határos volt a nappalival, azonban az elválasztó fal a kéményes fal volt, így teljesen egybefüggő amerikai konyhás nappalit nem tudtunk létrehozni. Pont emiatt egy újabb megoldandó kérdésbe ütköztünk. Nagyon szerettem volna elkerülni a folyosó feelinges főzőfülkés verziót, így amennyire csak tudtuk tágítottuk a nappali felöl a bejáratot. Megnyitottuk a falat az előtér felöl is és nem vittük végig a konyhát a teljes szoba hosszán. A végébe inkább egy kamrát alakítottunk ki. Így a konyha egy kicsit szeparált, de még kényelmesen használható lett.

 

Így kisebb-nagyobb nehézségekkel és kompromisszumokkal, de összeállt a kép és így az alaprajz is. Minden szobába terveztünk egy, a szoba adottságainak megfelelő gardróbszekrényt, valahova egy óriási walk-in gardrób, míg másik helyiségbe csak egy kisebb szekrény került. Az alaprajzon látszik, hogy sikerült kialakítani az elején megálmodott szobaszámot, rááadásul úgy, hogy a legkisebb szoba is 12 nm feletti lett, így az én olvasatomban az is egy kényelmesen és jól használható szobácska lett.

Mát többször említettem, hogy nálam a lakás határozza meg a stílust… Itt úgy éreztem, hogy a hely szellemiségébe belefér egy kis eklektika, amit természetes anyagokkal, elemekkel igyekeztünk lágyabbá, otthonosabbá tenni. Így amikor elkezdett körvonalazódni a stílus, akkor tudtam, hogy én most valami vagányabb konyhát szeretnék. Nem a hagyományos fehér-szürke vonalon mozogni. A feketét azonban túl sötétnek találtam az ablaktalan konyhához, így a navy kék mellett döntöttem. Ha pedig beleálltunk a kék vonalba, akkor már nem volt kérdés, ennek a színnek az egész lakáson végig kell vonulnia, így ahogyan a képeken is látható a kék gyakorlatilag minden helyiségben így vagy úgy, de megjelenik.

 

A kandallófal is mondhatni már állandó eleme a NewRoof projekteknek, így ide is mindenképpen szerettünk volna építeni egyet. Mivel a kanapé megnyerte a vagány kék színt, a kiegészítőkben visszaköszönt a sárgaréz, így a kandallófal fehér színével igyekeztünk ellensúlyozni a dolgot, hogy mégse legyen a szoba túl bohém. A kandallófalon látható már-már ikonikus bikafej volt az első olyan elem, amibe egy nyaralás alkalmával a férjemmel beleszerettünk és úgy gondoltuk ő lehet majd a vezérvonal, ami meghatározza a lakás kiegészítőijeinek stílusát.

És még egy apróság így a végére:

Talán már azt is többször említettem, hogy a lámpák a kedvenceim. Órákat, napokat tudok eltölteni azzal, hogy kiválogassam a legjobbakat az enteriőrbe. Itt sem történt ez másként… Fontos, hogy a lámpa ne csak funkcionális elem legyen, hanem hogy öltöztesse is a szobát, így én viszonylag sok falikart használok, amik falidekorként is funkcionálnak 🙂

Szeretnél te is egy eklektikus lakásban lakni?

Érdekel a Szász Károly utcai lakásunk teljes berendezési listája?

Kattints ide és olvasd a részleteket, hogy hogyan lehet a tied a teljes berendezési lista – linkekkel, bútorokkal, beszerzési helyekkel, árakkal. Egyszóval Mindennel – IS.

Feliratkozás

[yikes-mailchimp form=”1″]