Szerintem a blogolás, és a coaching után a kedvenc tevékenységem a pakolás. De tényleg imádom :D, szegény férj szív is vele rendesen. Amikor már azt hinné, hogy most aztán már álmában is megtalál mindent a konyhában, akkor egy huszárvágással átrendezem a szekrények tartalmát, és kezdődhet elölről a tanulás. 🙂

messed wardrobeA lényeg, hogy tényleg szeretek rendszerezni, mindent dobozokba, kosarak, tartókba, a dobozok dobozába pakolni, de mindig kapható vagyok új ötletekre is, mert ugye a változatosság gyönyörködtet.

Gyerekes szülőként pedig szerintem a téma örök, és talán sokakat érint… hogy mégis hogyan lehet az a rengeteg mütyürt, játékot, plüsst, könyvet, és egyéb játéknak elcsent háztartási eszközt valahogy kordában tartani. Gondoltam készítek egy rövidke posztot, de csak írtam, és írtam… és még mindig nem értem a végére, szóval, talán jobb lesz, ha több részbe szedjük. Íme az első rész, remélem hasznosnak találjátok majd.

 Lomtalanítás

Időről – időre érdemes átnézni a gyerekek játékait, hiszen vannak, amelyekre ráunnak, vagy egyszerűen már túl nagy lányok/fiúk már ahhoz a játékhoz, de az is lehet, hogy összeharácsoltak egy csomó haszontalan (már számukra is az) eszközt, termést az utcáról, amik már csak a port fogják, és a helyet foglalják.

A nagyobb gyerekekkel talán már együtt lehet végezni a lomtalanítást, megbeszélni, hogy melyik játékot szeretnék megtartani, de a kisebbeknél szerintem érdemes ezt egyedül végrehajtani. Bár ezt mindenki maga dönti el, de szerintem a legtöbb gyerek igazi gyűjtögető, szóval, semmitől sem szeretne megszabadulni J, minden életbevágóan fontos, az utolsó Mcdonalds-os játék apró kardja is, aminek már a kardot tartó katonája is hiányzik, de a kardot nem lehet kidobni, de nem ám. Az még biztosan jó lesz valamire, azzal még rengeteget fognak a jövőben játszani. Szóval, Anya azt meg kell tartani, mese nincs. Szerintem, ha egy szülő rendszeresen játszik a gyerekével, akkor nagy eséllyel meg tudja ítélni, hogy mik azok a dolgok, amik bár régiek, ócskák, és számunkra értéktelennek tűnnek, de a gyereknek hiányoznának, így azokat mindenképpen meg kell tartani.

Én mindig több csoportot képzek a „felesleges” játékokból (persze ehhez még lehet hozzátenni, vagy elvenni)

Gyerekszoba_rendszerezes_otletek1

  • Eladandó/ elajándékozandó

A teljesen jó állapotú játékok, amiket már kinőttek, vagy meguntak, és esetleg nem akarunk már kistesót, azokat szerintem érdemes eladni, vagy odaajándékozni barátoknak, unokatesóknak. Olyan sok facebook csoport van, ahol ezeket egyszerűen fényképpel, árral megjelölve fel lehet kínálni eladásra, vagy ingyenes hirdetési oldalra feltenni. Ha pedig vannak kisebb baráti gyerekek, vagy a nagyobb családban kereszttestvérek, akkor nekik is el lehet ajándékozni.

  • Bölcsődébe / óvodába vihető

A még használható, de kicsit ütött/kopott játékokat szoktam ide sorolni, amiket már nem szívesen ajándékozunk oda vagy adunk el, mivel nincs tökéletes állapotban, de még tudnának játszani vele a gyerekek. A bölcsődék, óvodák pedig jónéven szokták venni ezeket, hiszen nekik is időről időre szortírozniuk kell.

  • Nagyszülőkhöz vihető

Ha valamiből kettő van, de szeretnek vele játszani a gyerekek, akkor el lehet vinni esetleg a nagyszülőkhöz, illetve olyat is el lehet, amit szeretnek, de otthon már túl sok a játék, így kicsit felezni akarnánk a tömeget.

  • Újrahasznosítható

Vannak olyan dolgok, amikkel még lehet kreatívkodni, vagy egyszerűen csak újra felhasználni, így ezeket érdemes egy kupacba terelni, és egy szabad délután a gyerekekkel ’feldolgozni’. Például ilyen lehet a zsírkréták összeolvasztása, amit beletehetünk olvasztott formában egy jégkocka tartóba, és így új többszínű zsírkrétát nyerhetünk.

  • Kukába dobandó

Ami javíthatatlan, tönkrement, jelentős alkatrésze hiányzik, vagy annyira mocskos, hogy tisztítani sem érdemes, vagy az utcáról, kertből összeszedett már használhatatlan mütyür, azokat pedig érdemes egyenesen a kukába dobni.

Mindezt persze lehet részletekbe is, nem kell mindent egy nap alatt végignézni, az is jó, ha minden nap 10-20 perc alatt átnézel egy dobozt vagy polcot, és azokat átválogatod, egy pár nap alatt így is úgyis kicsit ki fog tisztázódni a dolog.

Lomtalanításra fel, úgyis itt van a tavaszi nagytakarítás időszaka. 😀 A következő poszt tartalma, mibe helyezzük el a rostán túljutott játékokat.

Gyerekszoba_rendszerezes_8