Galéria fal

DIY projekt

Gyerekkoromból rémlik, hogy a fal dekorálását – egy egész falas tengerparti pálmafás poszter jelentette. (De talán volt erdős változata is). Akkor ez volt a trend. Persze voltak még polcok és néhol egy-egy régi kép is a falon… de azt hiszem ennél többet a szocban nem igazán lehetett várni, hisz termék sem volt erre :).

Nem úgy mint, most… hihetetlen mennyiségű print, poszter, festmény, typografia és egyéb falra rakható termék érhető el a piacon, ami őszinte örömömre szolgál. Mivel én a #nehagyjuk üresen a falakat mozgalom nagy híve vagyok, jöjjön is a Galéria fal rules.

Van hogy elég a falra egyetlen meghatározó és különleges kép. Van, hogy ehhez többre van szükség. Ezt nevezzük galéria falnak.
Olyan jól néznek ki a Pinteresten azok a hanyagul összerakott galéria falak… nem igaz? Pedig, azok nem is annyira hanyagul vannak összerakva. Előtte akad némi tervezés, próbálgatás, összerendezés, átrendezés… mire azok olyan jól mutatnak, ahogyan a képeken. De azért a dolog nem ördöngösség.

Hoztam is néhány szerintem szuper példát, hogy miből lehet főzni.

Galéria fa#1 Galéria fal – Képek minden mennyiségben.

Sok-sok kép. Lehetnek különböző színűek és méretűek a keretek. Így létrehozható egy igencsak látványos, mozgalmas és izgalmas fal.

De lehetnek akár ugyanazok is, így ez a fal talán egy minimalista stílusúbb lakásban fér meg jól.

Folytassuk az egyik kedvencemmel. Ez egy amolyan vegyes vágott… itt aztán van minden. Kép, felirat, print, fa kulcs, mütyür. Itt a lényeg, hogy bár sokféle elemet használnak, az elemek hasonlóak – hasonló szín és textúra, így a harmónia megmarad közöttük. A másik fontos dolog, hogy az elemek ugyan különböző formájúak, az összeségük mégis egy keretet alkot. Így az egész fal lesz látványos.

#3 Galéria fal – Csak tematikusan!

Lehet választani egy tematikát is és a mentén tenni fel képeket. Mint itt ez a térképes fal. De lehet készíteni falat a gyerekek rajzaiból is. Itt a tematika – azaz, hogy mind térkép, vagy térkép részlet össze fogja tartani a ‘falat’, így használhatunk többféle keretet, vagy ragasztási formát.

#4 Galéria fal – Fali tartókon!

A másik személyes kedvencem a fali tartókon elhelyezett képek / könyvek / poszterek. Itt is lehet játszani a méretekkel, de a színekkel már óvatosan kell bánni. Lehet totál színes az egész, de akkor legyen is az. Vagy lehet fekete-fehér – pasztellbe hajló, és akkor olyan képeket és printeket kell válogatni, amik ennek megfelelnek.

#5 Galéria fal – A kevesebb, néha több? Vagy itt mégiscsak jó a több?

Sokat gondolkodtam, hogy betegyem-e a válogatásba… és végül arra jutottam, hogy miért is ne. Nekem borzasztóan tetszik ez a megoldás… de egy ilyen a lakásban. Hááát, hogy is mondjam. Van benne rizikó. Egyrészt iszonyú hangsúlyos, így mellette minden eltörpül. Másrészt, és ez az igazi érv ellene, mivel ennyire erőteljes, így könnyen megunhatjuk, vagy megutálhatjuk. Így azt gondolom, hogy ez kávézóban, egy bistroban, vagy akár egy coworking irodában is jobban elképzelhető. De aki nagyon bevállalós és igazán tudja mit akar, annak hajrá.

És még egy jótanács így a végére…

Mindig érdemes egy asztalon, vagy a földön kirakni a kompozíciót és addig rakosgatni, cserélgetni a képeket, hozzávalókat, amíg össze nem áll a harmonikus kép. Ha ez megvan, na akkor érdemes szöggel menni a falnak 😀

Képek forrása: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10