A történet főszereplője: a konyha!

A történet főszereplője: a konyha

Év eleje van, nem lehet tudni pontosan, hogy hány új projektünk lesz, milyen típusú lakásokat találunk és azok milyen elrendezési adottságokkal rendelkeznek majd. Az év ezen időszakában, most már szinte megszokott, hogy egy-két Newroof otthon kifut a piacra és több időm jut arra, hogy konkrét elképzelések nélkül böngésszem a lakberendezési oldalakat. Még nem csengtek le az újévi trendekről szóló bejegyzések, így legutóbb is órákra elvesztem a képek rengetegében. Egy valami feltűnt…

…Mi visz rá arra, hogy az ezredik konyha design képet is megnyissam?

Elgondolkoztam ezen és arra jutottam, hogy mikor alaprajzot tervezek, számomra a konyha adottságai szinte az egész lakás történetét kirajzolják. Ha úgy döntök, hogy tágas és konyhaszigetes lakást alakítunk ki, akkor rögtön a magunkéhoz hasonló, öttagú nyüzsgő család képe kezd a szemem előtt lebegni. Ha full praktikus és leleményes bútorokkal és viszonylag kevés munkafelülettel tervezek, akkor beugrik egy nagyon modern, szabadúszó pár nagyobb gyerekekkel vagy akár egy sokat utazó, expat család. Mindig van sztori, az segíti a munkafolyamatot 🙂

Jöjjön hát az inspiráció, nézzük, hogy mi lesz 2020-ban a menő…

A designerlakásokból jellemzően ihletet szoktam meríteni, nem is merészkednék soha a teljes lemásolásukra, viszont olyan gondolatmagokat ültetnek el a fejemben, amik tervezéskor egyedi irányokat eredményezhetnek.

És most jöjjenek a képek. Összegyűjtöttem nektek azokat a friss képeket, amik bennem elindítottak valamit. Egy részük teljességgel ellentmond az én praktikumvezérelt világomnak, de mégis szikrát vet az agyam tőlük 🙂 kis ötletszikrákat.

TRENDEK 2020

Szokatlan formák

Trendek jönnek és mennek, idén viszont azt jósolják, hogy a konyhák világába valami olyan új trend üti fel a fejét, amire eddig még nem volt példa. Jönnek a váratlan, és szokatlan formák… egy kerek konyhasziget, pirula alakú felső szekrény, itt-ott görbe vonalak / szekrények váltják majd fel a sok szögletes formát.

Fa konyhafrontok

A fehér és a szürke konyhafrontok vitték az utóbbi időben a prímet… de az új előrejelzések szerint visszatérnek a fa konyhafrontok, ezzel adva egy kis melegséget ezeknek a helyiségeknek. Ráadásul egyre népszerűbb az újrafelhasználás is. Egy régi asztal – új szigetként kelhet életre.

Azonos konyhapult és konyhafal

Egyre nagyobb népszerűségnek örved az az elv, hogy ugyanazt az anyagot / színt használjuk a konyha munkapultjának és a szekrények közötti falra is. Azaz ‘fusson csak szépen fel a konyhapult a falra is’.

Kép forrása: Tina Rich of Tina Rich Design

Kamraszekrény

Több helyen fedezhető fel a hagyományos kamra kispajtása, a kamraszekrény. Lehet ez egy kihúzható szekrényvasalat, de lehet egy hűtő méretű szekrény is, amely kellően nagy ahhoz, hogy jól átlátható legyen minden benne, de kellően kicsi, hogy sok konyhába beférjen.

Nyitott polcok

Bár kevésbé praktikus a dolog, a nyitott polcok is nagy térhódításba kezdtek. Dekorációnak, az egyhangú szekrénysor megtörésére remekül alkalmasak. Ha van elég tárolóhely, akkor szerintem mindenképpen érdemes vele játszani, mert egy új színt vihet a konyhába.

Nem kell mindennek passzolnia

2020 a lazaság éve, már ami a konyhatrendet illeti. Azt mondják a nagyok, hogy most nem kell mindennek, mindennel passzolnia. Azaz lehet egy sárgaréz lámpád, fekete csapteleped, és króm fogantyúd. A dolog akkor is működik. Ezzel a gondolattal még barátkozom kicsit. 😀

Többször szóba került már az amerikai konyha ⇔ szobakonyha vitatéma is, amire nagyon nem térnék ki, de azért itt is van néhány gondolatom. Teljesen megértem azt, aki szereti kisajátítani a teret, aki szereti ha a szagok és a mosatlan edények látványa a konyha zárt falai között maradnak. Aki fegyelmezetten szeret főzni, vacsorát alkotni. Speciel én nem ez vagyok, én azt szerettem, ha részt vehettek a társalgásban, ha a gyerekek besegítenek. Nem igazán zavar, ha szalad a konyha, barátoknál sem érzem nyomasztónak, itthon miért is tenném? 🙂 De sokan sokfélék vagyunk. Nem a trendek és még csak nem is a lakberendezési tanácsadók fogják megmondani, hogy mi hogyan szeretjük az otthonunkat.

Végre el is érkeztünk oda, amiért belekezdtem az írásba. Hogy ha lehet egy kéretlen tanácsom felétek:

Felújításkor, lakásvételkor találjátok ki a történeteteket és válasszátok ki a történet színhelyét a lakásotokban.
Nálam a történet főszereplője: a konyha!

ezek pedig a newroof konyhák!

Még nagyon sokat tudnék írni a témában, de szerintem a képek elmondják helyettem a lényeget.