Mielőtt elmentem megnéztem a top 10-es listát, mit érdemes és mit nem, aztán most megalkottam az én listám. Ha oda készültök, olvassátok el.

 1. Grand bazaar

Oké, ciki vagy sem, de elsősorban azért választottuk a kis kiruccanásunkra Törökországot, mivel a férj be akart vásárolni (öltönyöket, ingeket), és nem akart ezekért csillagászati árat fizetni. Így hol máshol indítottuk volna a túránkat, mint a régi, és impozáns grand bazaarban, ami tényleg elképesztő tömegeket vonz (kereskedők, turisták és helyiek személyében is). És gyakorlatilag minden van itt, amire szükséged lehet, na meg egy csomó olyan is, amire egyáltalán nem, de most olyan elképesztő jó áron adják, hogy kihagyhatatlan. Nekem  a nagy szerelem mégis a spice bazaar volt, kb az egészet fel akartam vásárolni, és az a szuper benne, hogy tudod, mit veszel, szagolhatsz, ízlelhetsz, tapogathatsz.

grand-bazaar

Tipp: Nagyon jó megnézni a grand bazaart, látni a fali mozaikokat, a kialakítást, de itt csak nézelődni szabad, ki kell menni a közeli utcákra (ami gyakorlatilag összenőtt a bazár épületével), és ott kell vásárolni, mert még jobbak az árak.

 

2. Mecsetek 

Mondanám, hogy  a kék mecset a best of,  de mi sajnos nem jutottunk be, megriadtunk a hosszú sortól, de bementünk egy kis fiatalkába, ami mindössze 5oo éves… az útikönyv meg is jegyezte, hogy csak Törökországban lehetséges olyan, hogy egy 5oo éves mecsetet új mecsetnek hívnak. Egyébként lenyűgőzö… a hihetetlen sok mozaik a falakon, az puha, tiszta szőnyegek, az egész hangulata, annyira más mint egy keresztény templomé.

Tipp: Ha mindenképpen szeretnétek bejutni a kék mecsetbe, akkor érdemes körülnézni a neten, hogy mely időszakban, mely időpontok, amelyek kevésbé zsúfoltak.

3. Hammam – vagyis a török fürdő

A török fürdők hangulata valami egészen más, mint nálunk a gyógyfürdői wellness. Mivel mi mindenképpen koedukáltba akartunk menni, így egy kicsi 6oo éves Beouglu fürdőt választottunk, aminek igencsak korlátozott volt a kapacitása, de persze teljeskörű csomagot kaptunk fürdetéssel, hajmosással, és a végén egy kis olajos masszázzsal. Egy picit bizarr élmény, de szerintem hozzátartozik a török úthoz.

Tipp: A legforgalmasabb időszakok a hammam-ba az este 5-8 közöttiek, így ezeken kívül érdemes elmenni, és a többség szerencsére este 10ig nyitva is van.

4. Török tea.

No. One kihagyhatatlan. Már csak azért is, mert lépten nyomon, olyan törökökbe botlasz, akik az utcán, a boltban, a bazárban, a fürdőben szürcsölgetik a tulipános poharukban a fekete teát két cukorral. A teához szerintem az is hozzátartozik, hogy nem egy menő étteremben iszod, hanem úgy, ahogy ők, az utca egy kis szegletén, szedett –vetett asztal mellett, apró székeken ülve, miközben melletted két öreg ostáblázik.

5. Döner kebap az utcán.

Törökország az a hely, ahol nem csak lehet az utcán enni, de kell is, mert ott vannak az igazi török ízek. A dönert is ott érdemes kipróbálni. Mellé pedig bárhol lehet kérni frissen facsart narancslevet, vagy gránátalmát, vagy az ottani sós joghurtitalt ayrant. Meglepően jó ez a kettő így együtt.

6. Galata tower – kilátás egész Isztambulra

Isztambul dímbes – dombos, és így nehezen lehet egy helyről belátni, de a Galata torony teteje, pont az a hely, ahova azért mennek fel a turisták, hogy körbenézzenek. Nekünk pont a tövében volt a szállásunk, és ott úgy tűnik, minden háznak van tetőterasza, amit használnak is J, így mi oda sétáltunk fel, és néztünk körbe a városban. Mesés.

7. Helyi tömegközlekedés

Elképesztő káosz van a közlekedésükbe, vagyis nekem annak tűnt, de hát a zseni törökök átlátnak ezen a káoszon. Egyszerűen mindenki megy amerre lát, nem is nagyon vannak zebrák, vagy lámpák a belvárosban… minek, mindenki arra megy, amerre akar, ott áll, meg ahol akar, max. rádudálnak. Mi kipróbáltuk a buszt, a metrót, és a taxit is. Az előbbi kettő teljesen élhetőnek bizonyult… az utóbbi, na az már keményebb menet volt. Ha szeretitek az adrenalint, a sebességet, és a szlalomozást, akkor mindenképpen javaslom a taxis mókát.

Tipp: Ha lehet, érdemes a taxissal előre megállapodni a tarifában, mert könnyen pórul lehet járni.

8. Török kávé

A tea mellett a másik érdekesség. Ha török kávét kértek pontosan meg kell mondani, hogy mennyi cukrot szeretnétek bele, mivel azt az elején belefőzik. Utána már nem éppen okos dolog beletenni, mivel a törökök zaccosan iszák a kávét, amit ha felkeversz, hát hogy is mondjam, nem olyan finom.

9. Segítségkérés

A szlogen: No problem. It’s ok. No problem. A kereskedők gyakorlatilag bármit megoldanak, hosszú a nadrág, no problem felvarrjuk. Kicsi a cipő no problem. keresünk egy újat. Nem tetszik a szín, no problem. átfestjük. Tényleg, segíteni akarnak, és gyakorlatilag mindent megpróbálnak megoldani. Ugyanez a helyzet az utcán, ha elvesztél, akkor kézzel-lábbal, törökül megpróbálják elmagyarázni, hogy mi merre van, még akkor is, ha maguk sem tudják, hogy az pontosan hol is van. Az egyszer biztos, hogy segíteni akarnak, és ebben egy kis információhiány, vagy nyelvi nehézség nem gátolhatja meg őket.

10. Még egy kis gasztro

Török reggeli, ebéd és vacsora. Érdemes minél többféle helyi specialitást kipróbálni, mert remekül főznek. A kaják frissek, a kiszolgálás gyors, és szerintem nagyon jól használják a fűszereket.

turkish-cuisine