A visszaszámlálás elkezdődött, még a Vakációt ugyan nem kezdték el visszafele írni, de tagadhatatlanul futunk a nyári szünet fele. Ez pedig minden szülőnek szervezést, logisztikát, átalakítást, újratervezést, újabb logisztikát, órákon át tartó pakolást, és rengeteg kilométert szokott jelenteni, és még ez a jobbik eset. A rosszabb, ha esik az eső. Napokig. Folyamatosan. És az összes gyerek, és felnőtt a lakás négy fala közé szorul, és akkor kezdődhet a lakás robbantós állapotának a felállítása.

Összeszedtem néhány játékötletet, ami talán segíthet időnként lefoglalni, és kvázi élhető mederbe terelni az otthoni órákat.

Kicsiknek és kicsit nagyobbaknak

1. Gyurma

Nálunk most a gyurma az egyik legmenőbb benti játék, akár egy órára is le lehet őket ezzel foglalni. Az állatforma kinyomogatáson kívül is végtelen a lehetőségek tárháza. Mi mostanában ételeket készítünk belőle, kenyeret vágunk, sültkrumplit nyomunk, húst szeletelünk, borsót formázzunk, pizzát készítünk

, amit persze frissen tálalunk is.

 

2. Konyha felfedezés

Minden, amit a felnőttek csinálnak érdekes, és izgalmas… így a legjobban úgy lehet lekötni a kisgyerekeket, ha néha azt csinálhatják, amit a felnőttek, vagy oda mehetnek ahova a felnőttek. Pakoljátok ki együtt a konyhát (na nem az egészet), és engedd meg neki, hogy öntögessem, pakolgasson, átkeverjen, összerakjon dolgokat. Nagyon fogja élvezni.

3. Beöltözés

Szerintem nem is mindig az a nagy móka, ha a gyerek beöltözhet farsangra elefántnak, vagy a tini nindzsa teknősnek, hanem ha beöltözhet anyának, és apának…. talán a kislányokat ez jobban vonzza, de azt hiszem remek képek készülhetnek abból, ha a megengeded, hogy felvegyék az egyik ruhádat, cipődet, nyakláncodat.

 

 

 

 

Kicsinek és nagyoknak

4. Festés

Azt hiszem az alkotás az egyik olyan dolog, amiből nem lehet kinőni, persze eltérő korban, eltér a szint, de a kellő hatás elmaradhatatlan. Ha már kicsit nagyobbak, akkor akár ilyen művészképek is készülhetnek, mint ami a képen is látható. És ha pedig attól félünk, hogy a lakás úszik majd a festékben a totyogók miatt, nyugodtan ültessük be őket a kádba, hogy ott alkothassanak. Igen, a kád is olyan lesz, meg a csempe is J, de ez egy újabb jó játék, ha közösen letisztítjuk.

5. Bunker, sátor,kisház, szoba…

Én speciel imádtam építeni egy lakást a lakásban. Úgy éreztem, hogy az az enyém. Székekből, plédekből, asztal alatt, dobozokból, vagy kanapé párnákból mindent lehet. Az építés öröme is fellelkesíti a gyerekeket, a nagyobbak díszíthetik, és akár be is rendezhetik, ha sikerült elegendő teret kialakítani. A kisebbek pedig valószínűleg majd a szobájuk teljes tartalmát megpróbálják bezsúfolni, hogy minden egy helyen legyen.

6. Varrás és ragasztás

 Cipősdoboz, tejes doboz, joghurtos pohár, lyukas zokni, mind csak arra vár, hogy újra felhasználjuk. Lehet készíteni belőle garázst, emeletes parkolót, házat, vagy bábokat. Szerintem ez még a felnőtteknek is kellő kihívás… összerakni egy házat, aztán a gyerekek kifesthetik, vagy ráragaszthatják a cserepeket. A zoknikból készíthetünk bábokat, és kezdődhet is az előadás.

7. Sütés, főzés

Ez bármikor máskor is életmentő lehet, ha nem tudjuk lefoglalni a gyerekeket, és nem akarjuk a tévére sem bízni a nevelésüket. Bármiben tudnak segíteni, apró kis feladatokat nagyon szívesen ellátnak, bár tény, hogy mondjuk olyan 1 órával tovább is tarthat így, hogy elkészüljön az ebéd, de jó társaságban csak úgy szalad az idő 😀

8. Mozgás

Sokszor az a legnehezebb az esős napokban, hogy nem tudjuk kellőképpen lefárasztani a gyerekeket. Szellemileg fáradtak, kiütötte őket a sok inger, de fizikailag nem tudtak sokat mozogni. Így ha van rá lehetőség, akkor kicsit mozgassuk őket. Pakoljunk el minden törékenyt az útból és készítsünk egy szlalom pályát az otthoni állatokból. és már indulhat is a verseny.

 

Nagyobbaknak

9. Katonai kiképzés I.

A nagyobbaknak már tervezhetünk bonyolultabb játékokat is, ha van egy szűk folyosó a lakásban, akkor remekül lehet készíteni egy fonalpályát, amin minden versenyzőnek úgy kell átjutnia, hogy nem érhet hozzá… ha átjönnek a barátok, akkor a verseny el is kezdődhet. Lehet mérni időt, és pontozni az átjutást.

10. Video

A nagyobbakat már nehezebb a tv és a számítógép bűvköréből kibillenteni, de talán ez mégis sikerülhet, ha most ők lehetnek kedvenc filmjük főszereplői. Használhatják a lakás felszerelését, mint kellékeket, elkészíthetik a jelmezüket, megírhatják a jeleneteket, kioszthatják, ki milyen feladatot vállal a filmben, szereplőként, vagy segítőként. Aztán kezdődhet a forgatás.

+1 attól hogy esik az eső, még jó móka lehet kint lenni, sőt. Csak egy vízhatlan ruha kell, és egy pár gumicsizma, és már mehetünk is ki sarat gyúrni, vagy pocsolyában gázolni.

 

 ++ További ötletek

Follow ModernAnyu’s board Esőnap ötletek on Pinterest.

(Képek forrása: Pinterest)