Már beleléptünk a VAKÁCIÓ szezonba, és ilyenkor komoly fejtörés szerintem minden szülőnek, hogy hogyan is foglalja le, akár csak néhány órára is a gyerekeket. Összegyűjtöttem 10 ötletes játékot a nyárra, amivel garantáltan lefoglalhatjátok a gyerekeiteket (1-2 órácskára).

 1. Jégbe zárt játékok

Ez az egyik legjobb ötlet. Legalábbis szerintem :), egyszerűen kivitelezhető, és egy meleg nyári napon szuper játék lehet. Mindössze néhány műanyag figurát, vagy bármi mást kell lefagyasztani. Ezeket lehet egy nagy tömbbe, vagy kisebb jégkockatartó formákba is. Aztán már csak egy kis fakalapács, és egy fa csavarhúzó kell, és mehet a móka. (elővigyázatosságból lehet szemüveget tenni a gyerekekre, és talán kicsit olvasztani a jégen, hogy ne repedezzen annyira,  bár a napon ez megoldódik magától).

 

2. Alkotás vízipisztollyal

A vízipisztoly amúgy is nagy móka, ha pedig azzal lehet festeni, az még inkább az lehet. Persze ehhez nagy tér kell, és kellő bizalom, hogy a papíron és egymáson kívül nem festik meg a házat kívülről. De a remény hal meg utoljára :).

 

3. Plakátkészítés

Ha pedig a festésnél tartunk, egy hatalmas lepedőt is beáldozhatunk a nemes cél érdekében, hiszen ezzel akár pár órányi nyugalmat is kaphatunk cserébe. Természetesen lehet egyedül pingálni, de egy egész csapat is dolgozhat egy nagy lepedő különböző részein. A későbbiekben pedig szuper emlék lehet belőle.

 

4. Krétás öltöztető játék

Azt hiszem a képek magukért beszélnek. Itt szintén érdemes valami régi, levetett ruhát feláldozni, de kislányként ez biztosan jó móka lehet, főleg, ha egy egész csapat gyűlik össze a placcon.

 

5. Szőlő alakzatok

A sütés, főzés, besegítés szerintem minden gyereket le tud foglalni, a kérdés, hogy mikor mennyi időnk van az ebéd, és vacsora elkészítésére :). Viszont ez a szőlő játék sok szempontból hasznos lehet… építhetnek sok mindent, aztán a kész alakzatokat, állatokat uzsonnára el is fogyaszthatják.

 

6. Játék a szűrővel

A kézügyességet remekül fejlesztheti ez az egyszerű játék amelynél színes ‘szalagokat’ kell a szűrőbe helyezni. Ezzel pedig a kisebbek is nagyszerűen eljátszhatnak, sőt közösen a színeket is tudjuk gyakorolni velük.

 

7. Nyaklánc szivacsból

Szintén egy kézügyesség fejlesztő játék. Már a szivacsok összevágásánál is segédkezhetnek a gyerekek, aztán persze maguk fűzhetnek belőle nyakláncot, vagy karkötőt, ki mit szeretne.

 

8. Társasjáték

Ha pedig egy nagyobb csapatot kell szórakoztatni, akkor érdemes gyorsan összedobni egy rajzolt társasjátékot, amit kint a friss levegőn tudnak játszani. A szabályokat mi is kitalálhatjuk, de akár egy meglévő játékot is gyorsan felfirkanthatunk az aszfaltra.

 

9. Sátor a szobában

Ha pedig valamilyen oknál fogva mégis beszorulnak a gyerekek a négy fal közé, akkor is élvezhetik a kempingezés adta lehetőségeket. Szerintem kevés olyan gyerek van, aki ne élvezné a sátrazást, vagy a bunker építés lehetőségét. A saját kis világának a berendezését. Így ez akár kint, akár bent, nagyszerű játék lehet.

 

10. Közös mozizás

Igazi autós mozi hangulatot lehet létrehozni… Na jó nem mondom, az autók elkészítése macerás dolog, és persze kell hozzá egy nagyszerű hely, ahol senkit nem zavar, hogy 6 gyerek ül, és nézi a garázsajtón a 101 kiskutyát. De ötletnek mindenesetre kreatív.

Ti melyiket valósítanátok meg először?