A folytatás meg is érkezett Szilvitől… mit is csináljunk az esős napokon 😀
Az elmúlt évek tapasztalatait figyelembe véve nem árt, ha van a tarsolyunkban pár ötlet esős napokra is. Komoly gondot igazából csak a tartós rossz idő okozhat. Három napi bezártság után nem csak a gyerekek lesznek frusztráltak, hanem az alattunk lakó néni idegei is felmondják a szolgálatot.

Az idei nyári programok összeállítása azért is okoz komoly fejtörést, mert a két gyerek között elég nagy a korkülönbség. Míg szabadtéren a 7 éves nagylány és a totyogó 1,5 éves is talál magának való elfoglaltságot, zárt térben ez nem ilyen egyszerű. Különösen nehéz őket egyszerre lekötni. Míg az előszobában való rohangálás, labdázás, motorozás nekik élvezetet okoz, az alsó szomszéd kevésbé lelkes… Lili imád rajzolni, alkotni, vágni, ragasztani, festeni. Hihetetlenül kreatív, hol mesét ír – rajzol, hol papírvárost fabrikál. Eddig ezeket többnyire együtt csináltuk, de Dani már nem igazán hagyja, bekapcsolódni meg még nem tud. 🙁

Szóval előbb-utóbb eljön az a pont, hogy muszáj kimozdulni otthonról akár esik, akár fúj. A fő szempont nyilván, hogy közel legyen a hely, vagy tömegközlekedéssel pikk-pakk odaérjünk. Rossz idő esetén nálunk kötelező program a Gipszkorszak meglátogatása a Gozsdu udvarban. Dunát lehetne rekeszteni az ott készült műremekekkel. 🙂 Sajnos a hely Dani miatt már nem annyira ideális. Viszont már a Millenárison is megtaláljuk őket. Így, ha eláll az eső, ott a játszótér meg a tó a halakkal. Vagy B tervnek ott a Millipop játszóház.

Borongós napokon is vehetjük az irányt az Állatkert felé, a mellette lévő játszóház ugyan nem olcsó, de a kisebb és nagyobb gyerekek egyaránt le tudják foglalni magukat. Ugyanakkor jól tagolt és nem zavarják egymást kicsik és nagyok.

Mindkét gyerekkel vállalható lenne a Tropicarium vagy a Savoya-parkban lévő Dinó park meglátogatása. Sajnos jogsi hiányában nálunk ez csak apával kivitelezhető program.

Szakmailag is érdekel az Andrássy úton nyílt Miniversum. Gyanítom, hogy a családban egyedül engem vonz a Magyarország, Ausztria és Németország  tájait és egyes nevezetességeit bemutató terepasztal és interaktív kiállítás. Fiús anyák szerintem nem lőhetnek mellé a látogatással.

Legnagyobb sajnálatomra nyáron a színházakban is szünet van. A Kolibri Fészekben vannak kimondottan csecsemőknek és totyogóknak szóló előadások is. Tény, hogy a jegyeket előre meg kell venni és nem tudhatjuk, hogy aznap esni fog-e, de egy napra akkor is tökéletes program lenne. A Puskin mozi Puskin Kuckó programsorozata is véget ér júniusban.

Szombaton és vasárnap délelőttre jó családi programnak ígérkezik a margitszigeti Víztoronynál az Interaktív meseszínpad, illetve reneszánsz délelőtt foglalkozásai. Nem tudom, hogy rossz idő esetén, hol tartják az előadásokat és a kézműves foglalkozásokat. Bízom benne, hogy erre is gondoltak a szervezők.

Jóval nehezebb dolgom lesz, mint a szabadtéri programokkal. Igyekszem majd a barátnő látogató, pizsama partis napokat esőnapra szervezni. 😉 Ha valakinek van egyéb javaslata, azt örömmel veszem! A szegedi és esztergomi programok megszervezése Lilinek, pedig legyen a nagymamák gondja.

 Szerző: Mitter Szilvia (utazási tanácsadó)
utazzunkcsajok.blogspot.hu