A tegnapi felhívásomra Kriszta kérte, hogy írjak az időbeosztásról… tudjátok, van két dolgozó szülő, meg egy-néhány gyerek, egy háztartás, esetleg pár háziállat, egy hosszú bevásárló lista, ami heti szinten frissül, újratöltődő szennyes kosár (tényleg h lesz minden 2. napra tele?!), elintézendő ügyek, bölcsdíj befizetés, születésnap… és még milliónyi dolog. Na és ebből, hogy lesz részben minden sürgős elintézve, és főleg, hogy töltünk együtt minőségi időt?
Én a saját példámat tudom leírni, és megköszönöm, ha más is ezt teszi… szval nálunk én még itthonról dolgozok. (a sztori röviden: nem akartam 8-ba visszamenni multiba, mert az sajnos nem mindig 8, és 6-ba pedig ők nem akartam visszavenni) így egyenlőre, itthonról vállalkozgatok. Részben azért is volt ez a döntés, mivel nem akartam, hogy csak az esti puszira érjek haza, és hogy reggel már ne is lássam a fiukat.

Nem szeretném hosszúra nyújtani a napirend felsorolást, így inkább a nálunk beváltak…

  • A késő délután az övék és ezt tudják is… napközben/este vagy hétvégén megcsinálom azokat a dolgokat, amiket mellettük nem lehet. Azt olvastam valahol, hogy ha nagyobbak, akkor egy csörgős órán be lehet állítani pl.: egy órát, amikor közös játék van, aztán felet, amikor az anyuka vacsorát készít, amibe vagy segítenek, vagy addig játszanak.
  • Vannak remek honlapok, ahol sok kreatív játék van, csak ők még a nagy részéhez kicsik… de már nem sokáig. 
  • Szeretnek segíteni. Mindenben. Így együtt porszívózunk, mosunk fel, készítjük a vacsorát, rakjuk rendbe a kádat… bár így mondjuk 4szer annyi idő, de piszkosul élvezik.
  •  Az esti fürdetés, és mese az apjukkal közös. Amikor ő hazaér, már túl vannak a vacsorán, és fürdőkádban pancsolnak.
  • Szerencsére jó helyen lakunk, így biztos, hogy egy héten egyszer vagy kétszer van esti látogató, aki végülis újabb ingert jelent a fiúknak, így nekem segítség, nekik pedig újabb játék 😀
  • Mára sok mindent sikerült elengednem is az elvárásokból… ikrek gyorsan megtanítanak, hogy csak két kezed van. Szóval hétköznap csak akkor főzök, ha barátok jönnek, és hétvégén is egy délelőtt rakom össze a hétvégi menüt.
  • Talán az egyik legfontosabb, elfogadom a segítséget: 

o A nagybevásárlás egy részét online intézem
o Kb. kéthavonta egy hétvégét a nagyszülőknél vannak a fiúk
o A gyerekorvosunk kijár hozzánk, így ha betegek a fiúk nem kell a rendelőben rostokolnunk
o Van egy Hajnink, aki rendszeresen takarít nálunk, a mindennapokat pedig én rakom rendbe esténként, vagy hajnalba
o Van szomszéd nénik, aki néha lefekteti a srácokat, míg mi megpróbálunk egy kicsit kettesben elmenni valahova.

Tudom, hogy nem mindenki engedheti meg magának a fentieket, és mi szerencsések vagyunk, hogy igen. Abban viszont nem vagyunk azok, hogy mindegyik nagyszülő dolgozik, és innen 120 km-re lakik, így ha nem fizetünk a segítségért, akkor sajnos nincs.