Képzeld el: Hétfő reggel van…. Alig tudsz kikászálódni az ágyból, mivel a gyerek éjjel nem aludt valami jól, így 4szer keltél hozzá. Fáradt vagy, és nyűgös. Össze kellene szedni a gyerekeket… öltöztetés, reggeli, pakolás, óvoda, vagy iskola, és gyorsan haza is kellene érni /vagy be a munkahelyre, hogy a munkának mielőbb neki tudj állni, mivel ott is vannak elmaradások. Arra, hogy időben beérj a munkahelyedre vajmi kevés esély van. Egy nyugodt reggeli kávéra pedig gyakorlatilag semmi. Amikor végre még éppen hogy időben beslisszansz észreveszed, hogy bizony a reggeli rohanásban elfelejtetted, hogy már 9-kor megbeszéléssel indul a napod, és erre sajnos a hétvégén elfelejtettél készülni.  Végül beülsz a géped elé, és konstatálod, hogy megint hatalmas káosz uralkodott el az asztalodon, ahogy a gépeden is, mivel felhalmozódott egy csomó megválaszolatlan email, aminek egy nagy része persze csak fyi jellegű. Ez így bizony hosszú nap lesz…. Ismerős?

Sajnos nálam sokszor indult ilyen káosszal a nap. Mire kb. minden családi dolgot elintéztem, és felszámoltam a káosz nagy részét, már 11 óra volt (igen, én nagyrészt itthonról dolgozom)… és utána persze ezzel az idővel kellett gazdálkodnom.

Mostanság viszont valamilyen szinten sikerült ezt a hétfői káoszt elkerülnöm, méghozzá úgy, hogy előkészülök a hétre vasárnap.

Heti 7 – vasárnapi tennivaló a hatékonyabb hétért

 

1. Gondolj úgy a vasárnapra, mint hétindító napra!

Gondold azt, hogy a vasárnap a következő hét indítója, és nem az előző hét lezárását jelenti. Nem arról van szó, hogy nem lehet pihenni, vagy szunyókálni egyet a vasárnapi ebéd után (már akinek van ideje és kedve :). Hanem, hogy ilyenkor még nincs rohanás, még nincs munka (jó esetben nem hívogat a főnök, vagy nem keresnek az ügyfelek), így jut idő arra, hogy felkészülj a következő hétre, mind családi, mind üzleti szempontból.

2. Készíts heti tervet!

A heti terv készítésnél a legjobb, ha ezt a munkahét végén megcsinálod (már pénteken), de akár vasárnap is szánhatsz rá időt. Szedd össze, milyen nagyobb feladatokat szeretnél a héten megcsinálni, illetve azt is, hogy mikorra kellene ezeket elkészíteni. Gyűjtsd össze mind a munkával, mind a családdal kapcsolatos teendőidet is. Így biztosan könnyed tudsz majd nekikezdeni a munkának hétfőn, hiszen pontosan látod, hogy mit kell aznap tenned, és így nem kalandozol el.

2016_Free_Calendar_01

3. Nézd át a naptárad!

Nézd át, hogy milyen megbeszélések, családi események, elfoglaltságok várnak rád a héten. Írd be a fix programokat, és gondold át, hogy milyen nagyobb feladatokat szeretnél a héten megvalósítani, és hogy az egyes dolgokra mennyi idő szükséges. Foglald be a naptáradba ezekre a tevékenységekre is az időt! Így elkerülheted azt, hogy az óvodai rendezvényre az utolsó utáni pillanatban kelljen éjjel kettőkor sütnöd egy tepsi pogácsát.

4. Ürítsd ki a beérkező levelek mappád!

A hétvégén legtöbbször nem munkával kapcsolatos emailek érkeznek, hanem hírlevelek, kuponértesítések, családi és baráti emailek. Nézd át ezeket, és próbáld meg kiüríteni az inboxod.

A hatékony email kezelésről itt olvashatsz.

5. Rakj rendet az asztalodon!

Ha pénteken ez kimaradt, akkor szánj egy fél órát vasárnap arra, hogy rendet rakj az íróasztalodon, így a hetet egy friss, rendezett asztallal kezdheted. Ha otthonról dolgozol előkészítheted azokat az eszközöket, könyveket, anyagokat, amelyekkel hétfőn akarsz majd foglalkozni, így hétfő reggel ezzel sem megy majd az idő.

woman working repairman electrician6. Készülj fel a hétre!

Érdemes a takarítást a hétvégére időzíteni. Tudom néha egyszerűbb takarítani, ha nem kell még mellette a gyerekeket is kerülgetni, de jó, ha úgy tudod kezdeni a hetet, hogy  kvázi rend van a lakásban. Fizikailag és mentálisan sem köti le a hétfői energiáidat. A mosás nagy részét is érdemes hétvégére időzíteni, már ha sikerül. Hétfő este nekiállni mosni… és takarítani, nem egy könnyed esti program. Én ilyenkor szedem össze az óvodai dolgokat, amiket be kellene vinni, ilyenkor rakom össze a tornacuccot és egyebeket.

7. Készíts heti menütervet!

Gondold át mit főzöl a héten (ebédre, vacsorára, mi kell majd reggelenként)! Mi legtöbbször szombaton piacozunk, és sokszor rendelek online is, amit pedig hétfőre időzítek. Így ha megvan a heti terv a vacsorákra vonatkozóan, akkor annak megfelelően tudok bevásárolni. Ha van időm, és kedvem, akkor még néha előre el is készítek ezt-azt a hétre.

Mit teszel a következő vasárnap, hogy még hatékonyabb heted lehessen?