Néha az az érzésem, hogy ezt a gyerekbarát szót úgy használják a vendéglősök (tisztelet a kivételnek), mintha csak annyit mondanának Igen, van székünk. Le lehet ülni. Mert bizony általában a gyerekbarát ennyit jelent nekik. Van egy, hangsúlyozom egy darab etetőszékük, és ettől ők már gyerekbarát kávézó. Én pedig besétálok oda az ikreimmel, akik nagyjából 3 röpke perc alatt szednek szét egy ilyen helyet, és még egyszerre le sem tudom őket ültetni, nemhogy játszani velük, amíg elkészül a kávé, vagy a kaja…

A gyerekbarát kérem szépen nem ezt jelenti: A gyerekbarát helyen van játszósarok, nem csak egy asztal, rajta két ceruzával. Vannak etetőszékek (igen többen). Van pelenkázó. Van krétafal, vagy egy kis ház, vagy egy szőnyeg, amin tényleg játszhatnak a gyerekek amíg elkészül az étel/ital. Jobb esetben van gyerekmenü is, nem csak a felnőtt féladag, de fizess 70%-ot kombináció. Nem néznek szúrós szemmel, ha gyerekkel mész be, és ők esetleg még nem olyan jól neveltek mint két érett felnőtt.

Szerencsére már itt, Budapesten is vannak olyan helyek (na nem sokan), akik megfelelnek ezeknek a kritériumoknak.

Heti 7 gyerekbarát kávézó

1. Hellóanyu

helloanyuAz első helyen, mi más is lehetne, mint a Hellóanyu. A NumberOne. AHellóAnyu!  nem egy egyszerű kávézó, ami mellesleg gyerekbarát, hanem A gyerekbarát kávézó. Itt nem csak egy kis játszósarok van, hanem az egész arra épült, hogy a gyerekek jól érezzék magukat – és ezáltal a szülők is. Van egészséges gyerekmenü, játékok, foglalkozások, vannak programok kicsiknek és nagyoknak. Ez olyan közösségi tér, ahova elmehetsz egy 8 hónapossal, aki még a földön szeretne csúszni- mászni, de egy kiskamasszal is, aki szívesebben olvasna egy félreeső sarokban, sőt egy csecsemővel is, akit kényelmesen és nyugodtan meg is szoptathatsz a nagy babamatracon vagy a kanapén. Lipták Orsi, a HellóAnyu! alapítója olyan helyről álmodott, ami hasonlít egy nagy, otthonos, meleg és kényelmes nappalira, ahova szívesen leülsz pár órára, ahol társaságban lehetsz. Ahol te és a gyerekeid együtt érezhetiitek jól magatokat. Sikerült. Ez egy ilyen hely lett. Igazán szeretnivaló.

Fotókat készítette: Vimola Dóra

Helyszín: VII. kerület Csányi utca 7. (Király utca sarka)

2. Briós

Briós_KavezoA Gyerekbarát kávézók között talán az elsők között volt a Briós. A Szent István parkhoz közel a Pozsonyi utcában található, és azon kevés gyerekbarátnak hirdetett gyerekbarát kávézókhoz tartozik, ami kiérdemelte ezt a címet. A fenti részen egy egész terepasztal, rengeteg könyv, lego és egyéb érdekes játék várja a gyerekeket. (Szerk: sajnos már csak egy polc van néhány könyvvel, és játékok, a terepasztal már nincs meg) Egy egészen nagy terepet sikerült kialakítani a gyerekeknek, a viszonylag kis méretű kávézóban, így biztosan találnak magunk játékot a kisebbek. A gyerekmenü pedig túlmutat a szokásos a féladag már babakaja dolgon, és vannak apróra vágott falatkák gyümölcsből és sajtból, és ínycsiklandó reggeli ételsorok.

Helyszín: XIII. kerület Pozsonyi utca 16

3. Kopaszi gát

Kopaszi gátSokat vacilláltam, hogy pontosan melyik helyet is említsem meg, aztán rájöttem, hogy igazából az egész Kopaszi gát egy nagy gyerekbarát terep. Oda mehetnek a gyerekek rollerrel, kismotorral, vagy biciklivel, lehet vinni labdát, vagy tollasütőt. Lehet köveket dobálni a Dunába, és van játszótér is, meg persze rengeteg hely piknikezésre. És, ami szintén szuper, hogy az ott lévő éttermek, kávézók alkalmazkodtak ehhez a nagycsaládos tömeghez, és így alakították ki a belső tereiket. Így majdnem mindegyiknél van gyerekmenü, pelenkázó, játszósarok… és persze lehetőség, hogy szép időben kint ücsöröghessünk a teraszon, amíg a gyerekek fel s alá rohangálnak.

Helyszín: Buda, Lágymányosi híd lábánál

4. Kertem

KertemA Kertem természetesen nem az én kis keretemet jelenti, bár nem lenne rossz, ha egy ekkora Városligeti területtel büszkélkedhetnék. Egy szabadtéri szórakozóhely a Városliget szívben, így nem csoda, ha kutyások, bringások és babakocsis és futkározós gyerekes családok gyakran járnak ide. A hely egyetlen hátránya, hogy mivel szabadtéri, így szezonálisan van nyitva. Bár itt nincs pelenkázó, és játszósarok sem, mégis gyerekbarátnak sorolnám, mivel a hangulat, nyíltsága, elhelyezkedése miatt, igenis könnyen lehet ide gyerekekkel menni, akik szívesen és örömmel ülnek be, és persze rohangálnak fel-s alá. Viszont cserébe a szülők társasági életet élhetnek, leülve a friss levegőn beszélgethetnek, koncertet hallgathatnak, miközben a gyerekek a közelben futkározhatnak, táncolhatnak, a kutyás vendégek kutyáival játszhatnak, hangoskodhatnak, ha úgy támad kedvük, és ez senkit nem zavar. A Balkán burgerük pedig fenomenális. Ha ott jártok, ne hagyjátok ki.

Helyszín: Városliget, Olof Palme sétány 3

5. Villa Bagatelle

Villa BagatellA Villa Bagatelle, ahogy a nevében is látszik egy igazi villa. Olyan mintha egy gazdag barátod villájába csücsülnél be… és bár az érzés tényleg luxusnak hat, gondoltak a családokra is, akik gyerekekkel érkeznek. A tágas kert igazi piknik helyszín, itt leülhetnek az anyukák beszélgethetnek, miközben a gyerekek az udvaron, vagy akár a különleges favárban játszanak. A földszinten van még a Brótpékség bio pékárúval, péksüteményekkel, ahol akár a csigapékségükben megsüthetik a kenyerüket, vagy egy óriási csésze kávét kavargathatnak. Az első emeleten található Bistroban pedig többféle gyerek menüvel és játszósarokkal várják a családosokat.

Helyszín: XII. kerület, Németvölgyi út 17.

6. Vak Varjú

Vak varjúA Vak Varjú éttermek nagy kedvenceink, nem csak azért mert jó a kiszolgálás, és finom a kaja, hanem mert családbarátak. Az összes amit én ismerek megfelel mindenféle gyerekbarát ismérvnek. Van játszósarok igényes, szép játékokkal, pelenkázó, gyerekmenü, sőt a legtöbb esetben kinti játszótér is. Hétvégenként még animátorokat is hívnak, akik eljátszanak a gyerekekkel, amíg a szülők befejezik az ebédet, vagy egyszerűen csak beszélgetnek még egy kicsit a kávé felett. Az pedig tényleg nagyon jó, hogy több is van a városban. Van a XI. kerületben, de Újlipótvárosban is, és persze a Kopaszi gáton is található belőle. A Vak Varjú inkább étterem, de ha a gyerekekkel, vagy nagycsaláddal olyan helyet kerestek, ahol nem kell fél óra alatt belapátolni, mindent mert utána úgyis unatkoznak a gyerekek, tehát siessünk, akkor a Vak Varjú jó választás.

Képek forrása: www.pöttyöslabda.hu

Helyszín: VI. kerület Paulay Ede, XI. kerület Érem utca, XIII kerület RaM épület, Kopaszi gát

7. Pastrami

PastramiTalán ez szubjektív, de nekem a Pastrami is túlmutat egy kicsit a gyerekbarát dolgon. Természetesen van benne mama-bababarát mellékhelyiség, játszósarok a gyerekeknek, gyerekmenü, foglalkoztató füzetek, és kellő tér, hogy a gyerekek ’randalírozhassanak’ egy picit,  és persze elfogadó, segítőkész személyzet, ami legalább ennyire fontos. Amiért viszont azt mondom, hogy túlmutat a gyerekbarát jellegen, az az, hogy nyitott a konyha… és nem tudom ki hogy van vele, de nálunk a srácok egyszerűen imádják nézni ki mit hogyan főz. (igen, segíteni még jobban szeretnek), de már az is boldoggá teszi őket, ha nézünk egy főzőműsort és közben beszélgetünk, hogy mi készül. Itt pedig fel lehet ülni a pulthoz, és testközelben figyelni, hogy mit készítenek a szakácsok.

A hely egyébként igazán befogadó, mert megfordulhatnak ott családosok, kutyások, biciklisták, hajósok, bárki aki szereti a kötetlen hangulatot, a lazaságot.

Helyszín: III. kerület, Nagyszombat u. 26

Ti mivel egészítenétek ki a listát?