Ha a lomtalanításon túl vagyunk, akkor ’már csak’ annyi a lényeg, hogy a rostán túljutott játékokat, valami rendszerbe szedjük…

Tudom, a gyerekeknek és nekünk felnőtteknek a rend kicsit mást jelent, és amikor mondjuk a fiúk hihetetlen energiákat ölnek abba, hogy az összes, hangsúlyozom, az összes játékukat beledobálják az ágyukba, az utolsó puzzle darabig, akkor az azt jelenti, hogy ők megalkották a rendet. Kemény, és fáradtságos munka árán összehozták a lehetetlent, minden könyv, játék, egy helyen tornyosul. Én ezt ilyenkor tudomásul veszem, na de aludni mégiscsak kell valahol, szóval hagyom, hogy kicsit örömtáncot járjanak a játéktorony felett, aztán újra kezembe veszem az irányítást, és megalkotom az én rendem. Egyébként hiszem, hogy a gyerekek megtanulják ezt, hiszen nem az számít, amit mondunk, hanem ahogy viselkedünk, azt másolják, és ha anyu mániákusan pakol, és mindent visszarak oda, ahol eddig volt, akkor ezt lesik el. Zétény például rám szól, ha egy könyvet nem a ’helyére’ teszek. Elveszi onnan, és visszateszi oda, ahol addig volt. J És ilyenkor büszke vagyok ám-ám.

Na, elkalandoztam, szóval vissza a rendhez. Hívtam, a kis Pinterest batáromat, és összeszedtem néhány szuper ötletet az egyes dolgok rendszerezéséhez.

Kezdjük a dobozokkal, fiókokkal és a polcokkal…

Dobozok, Polcok, és kosarak

Ez minden gyerekszoba alapköve, enélkül képtelenség bejutni oda. Én szeretem, ha átláthatóak a dolgok, vagy legalábbis egy részük. Szóval külön pakolom a játékautókat pl.: a hangszerektől, és a duplo is egy külön kosárban van nálunk. Ami nem fér dobozba, vagy önmagában is dobozos (mint például a puzzle, vagy a társasok) azokat szoktam csak a polcra tenni, a többi, mind dobozokba megy. A fiókba pedig az igazán nagy játékok kerülnek, amik túl nagyok a dobozba, és sok helyet foglalnak a polcon is, azt egyszerűen elrejtem a mélyebb fiókokban. Mi a legtöbb dobozt és tárolót az Ikeából szereztük be, szerintem ezek strapabíróak, színesek, és nem utolsósorban jó az áruk.    

Aztán ott vannak a plüssök…

Plüssök

Amik relatíve sok helyet tudnak foglalni, főként az ágyban, szóval a első kép akár az ágy fölé is szerelhető, így ott vannak a kéznél a kis puha figurák, de mégsem kell a gyerkőcnek megküzdeni az alvófelületért a plüssökkel. A lenti nyitott tároló is tetszik, mivel egyszerűen be lehet ‘dobálni a dolgokat.

És a legok…

Lego tárolásaAmiből ha még most nincs is, de pár év múlva mindenkinek tonnányi lesz a lakásában. Valahogy minden porszívózásokkor beleakadok egy-egy darabba, és szerintem még a konyhasziget alatt is el van rejtve egy –egy kocka (nem is értem, hogy került oda). De erre is vannak remek ötletek.

Jöhetnek a könyvek…

Könyv tárolás

Nekünk jelenleg a polcokon vannak, de iszonyatosan tetszik ez a megoldás, amik borítóval kifele láthatóak, és így könnyebben elérhetőek, illetve így a gyerekek is pontosan látják milyen könyveik vannak, ráadásul egy-egy nem használt falfelületre könnyen felszerelhetőek ezek a tartólécek, mert igazából ‘csak’ lécek. 

Van még persze kreatív sarok is…

Kreatív sarokAhol a kréták, gyurmák, ceruzák és már a kész alkotások kaphatnak helyet. Itt aztán van tere a mindenféle doboznak, kosárnak, és tárolóeszköznek. Nem kell drága dolgokra gondolni, egy konzervdoboz, vagy egy cipős-doboz ugyanolyan jó lehet a kreatív eszközök tárolására, mint a hiper-szuper színes és nagyon ‘okos’ barbi és micimackós tolltartó. Na és a táblafal (ez a jövő projektje nálunk, ilyen egyszerűen tuti lesz).

+ Évszaktól függetlenül az ajtó mellett van egy nagy dobozunk a földön, abba tartjuk a fiúk csizmáit, kinti játékait (labda, homokozó cuccok, kinti játékok), így egyszerűen kéznél van, ha indulunk, és a fél lakáson sem húzzák keresztül, ha hazajönnek. Ha valakinek van lehetősége kint tartani, fedél alatt, az talán még jobb lehet.

(Képek forrása Pinterest)