Fiúk már készülnek a farsangra, Zente tűzoltó akar lenni.. de nem is akármilyen. Akinek autója van, amit ő vezet, és persze legyen piros. Akinek van létrája is, meg slag, hogy el tudja oltani a tüzet. és persze majd gyorsan Kangához is elmennek, aki nagyon messze lakik – Zétény szerint – de nem baj, mert Zente nagyon gyorsan vezet… és így hamar odaérnek. és legyen még tűzálló ruházata is a tűzoltó Zente bácsinak, és sisakja…

Mindeközben Zétény rák akar lenni.

A dolog azóta némileg változott, mivel Zétény úgy döntött, hogy szeretné megcsillogtatni a remek hangutánzó nyihaházását, így ő inkább paci lesz. Na meg a pacik szoktak kapni répát (ez mondjuk cseppet sem érdekli) és kockacukrot, és az nagyon vagány, így ő Paci lesz.

Ez a poszt viszont mégis inkább a tűzoltó autóról fog szólni, arról, hogyan készítsünk itthon kartondobozból vagány tűzoltó autót.

DIY tűzoltó autó kartondobozból

Kell hozzá:

  • 1 nagyobb kartondoboz ( Mi Pamperst használtunk – jó erős, megfelelő a mérete, és sajnos még amúgy is akad itthon)
  • Öntapadós fólia (2 m piros + 1 m sárga + 0,5 m fehér + 0,5 m fekete)
  • 4 db papírtányér
  • fekete és piros vízbázisú festék
  • 2 műanyag pohár
  • 4 db gémkapocs
  • 1 hozentróger

Elkészítés lépésről – lépésre:

A doboz alját teljes egészében vágjátok ki, míg a másik oldalán (azaz a tetején) hagyjatok meg egy 20 cm-es sávot (amelyen a szirénák lesznek majd). Ezután szikével érdemes kivágni egy-egy műanyag pohár méretű lyukat ebbe a 20 cm-es sávba, és alulról betenni a műanyag poharakat a helyére. Ezzel el is készült a karton fő váza.

Ezután jöhet a ‘csomagolás’. Készítsetek 4 db 4 cm-es fehér köröket (ez lesz a lámpa) + 4 db 2,5 cm sárga köröket ( ez lesz az index) + 6-8 db 0,5 cm csíkokat (ezek lesznek az ablak keretek) + 4 db téglalapot (ezek lesznek az ablakok) Átfedéssel minden oldalát ragasszátok be a piros öntapadós fóliával. Ezután jöhetnek a kiegészítők. Az elejére az ablakok, és az ablakkeret, az ablaktörlő végül a lámpák. Az oldalára az ablakok. A hátuljára a rendszerszámtábla (amelyre a delikvens neve is felkerülhet), és a lámpák. Fedjétek be a két műanyag poharat is öntapadós fóliával. Én az egyiket pirossal, míg a másikat sárgával ragasztottam be, illetve mindkettőre került egy fekete csík is.

Már csak a kerekek vannak hátra. A kerék külsejét feketével, a belsejét pedig pirossal festettem be. Amikor pedig megszáradt, 4 gémkapoccsal rögzítettem. Méghozzá úgy, hogy szétszedtem a gémkapcsot, tűvel lyukasztottam minden tányérra két lyukat, illetve a kartonra is, és a gémkapcsokat átfűztem rajta, úgy hogy a másik oldalán (azaz az autó belsejében) meg lehetett fogatni. De lehet egyszerűen csak ragasztani is.

Tudom, egy kicsit türelemjáték, de a végeredmény magáért beszél :). Illetve a gyerekeket is nyugodtan be lehet vonni az elkészítésbe, nálunk a kerekeket festették nagy lelkesedéssel, illetve vágtak is (amit nem sikerült felhasználnunk, de a közös munka volt a lényeg).

Ha ti készítettek jelmezt a farsangra, töltsétek fel kommentként, biztosan valakinek segít az elkészítésben 🙂