20 éve, hogy a Friends, azaz Jóbarátok sorozat elkezdte pályafutását, és 10 éve, hogy a befejező epizód adásba került. Azóta pedig egy igazi ikon lett, sokak kedvence, és őszintén szólva, én is szívesen megnézek estként egy részt, ha a srácok, akkor éppen nem Bob mestert akarnak nézni. Mondjuk, általában akarnak. 🙂

Ennek alkalmából az amerikai sajtóban persze érdekesebbnél érdekesebb sztorik jelentek meg a sorozattal kapcsolatban, amit nem tudtam kihagyni, szóval gondoltam összeszedek ide is néhányat. 20 dolog, amit nem tudtál a Jóbarátok sorozatról.

Nosztalgiázásra fel! 🙂
Friends on a frame

1. Mielőtt a sorozat megszerezte a végleges Friends nevet… addig bizony elhasználtak néhány másikat. Volt például: Across the hall (A folyosó másik oldalán), de volt a Friends like us, és az Insomnia Café is, aztán végül, amikor bemutatásra került, már az egyszerű rövid Friends nevet viselte.

2. Amikor a 90’-es évek elején Marta Kaufman, és David Crane megírták az első hétoldalas ’pitchet’ az akkor még más néven futó Jóbarátok sorozatból, sok minden teljesen máshogy nézett ki. Nem Rachel és Ross, Ross és Rachel lett volna a ’kulcs kapcsolat’, hanem Monica és Joey.

68129.friendsjobaratokfriends_gifjobaratok_gimonica_joey_gif

3. 1993-ban Matthew Perry megkereste az NBC-t egy sitcom ötlettel, ami egy huszonévesekről szóló sorozat lett volna, amelyet elutasítottak, mivel már akkor dolgoztak a Jóbarátokon.

4. Ellen Degeneres-nek is felajánlották Phoebe szerepét, aki azt mondta, „köszönöm, de nem, köszönöm”

5. David Shimmer volt az első aki megkapta a szerepet, és Jennifer Aniston volt az utolsó hatok közül.

6. Amikor Lisa Kudrow először olvasta a forgatókönyvet, meg volt róla győződve, hogy Chandler karaktere a saját neméhez vonzódik. Ezzel nem ő volt az egyetlen, az első évadban sok rajongói levél érkezett, amelyben Chandler nemi vonzalmáról értekeztek.

anigif_enhanced-buzz-11395-1375852619-29

7. Az első tervek szerint Phoebe és Chandler csak mellékszereplők lettek volna.

8. A szerepeik szerint a stáb tagjai jól viszonyultak az állatokhoz, de ez a valóságban kicsit máshogy volt. Lisa Kudrow például félt a szárnyasoktól, így a nem volt oda Joey kacsáért és tyúkjáért.

68137.friendsjobaratokfriends_gifjobaratok_gijoey_chandler.w 

9. Lisa Kudrow egyáltalán nem szeretett gitáron játszani. Még az elején gitártanárt is hívtak, hogy megtanítsa Lisa Kudrow-ot gitározni, de ez nem tartott sokáig. Néhány akkordot megtanult, aztán közölte neki, ennyi volt.  Szerencsére a Büdös macskához ez is elég volt 🙂

10. A befejező epizódokon kívül minden részt élő közönség előtt vettek fel. Egy 20 perces rész leforgatása olyan 5 órát vett igénybe, a különböző jelenetek összeállítása, a díszlet átrendezés miatt. Ez volt a stáb kérése, így minden helyzetet élesben tudtak tesztelni, mennyire érthető a sztori, mennyire ülnek a viccek, és persze ez mindig spanolta is a társaságot. A befejező epizódoknál pedig vigyázni kellett nehogy valami idő előtt kiszivárogjon, ezért vették fel ezeket közönség nélkül, pl.: Amikor Ross az esküvőjén Emily helyett Rachel nevét mondja.

FriendsGIHA

11. Ezt majdnem minden angol poszt megemlítette, így kihagyhatatlan, hogy, hogy Monica eleinte az „5-ös” számú lakásban, majd később a „20-as” számú lakásban élt. Ennek egyszerű az oka: az írók későn jöttek rá, hogy hibáztak, amikor ilyen alacsony lakásszámmal felső emeletiként próbálták „eladni” Monica lakását. Joey és Chandler lakása pedig így lett a 4-ből 19-es.

12. Lisa Kudrow terhességét beleírták a sorozatba, Courtney Coxét viszont nem. Amikor szerepe szerint Phoebe terhes volt a testvére hármasikereivel, akkor a valóságban Lisa Kudrow is terhes volt az első kisfiával. Az utolsó évadban Courtney Cox volt terhes a kislányával, viszont azt nem lehetett a sorozatba írni, mivel addigra már kiderült, hogy Monicanak, és Chandlernek, nem lehet saját gyereke, így a gömbölyödő pocakját ruhákkal, megfelelő takarásokkal rejtették el.

13.Günthernek eredetileg nem volt szövege, sőt az első évadban még neve sem. Később azért kapott szöveget is, mivel ő tudta, hogyan működik a kávéfőző gép.

14. Joey nagy fehér kutyája, ami majdnem az egész sorozatot végigkísérte nem csak egy kellék volt, hanem eredetileg Jennifer Anistoné volt, aki egy barátjától kapta ajándékba.

68128.friendsjobaratokfriends_gifjobaratok_gijoey_chandlerjoey_chandler_gif

15. Monica apartmanjában lévő hűtő nem csak kellék volt, hanem a stáb ott tárolta az üdítőket, így abból mindenki csemegézhetett.

16. Bruce Willis ingyen vállalta az epizódszerepet a sorozatban, miután elveszített egy fogadást Matthew Perry-vel szemben.

[embedyt]https://www.youtube.com/watch?v=gFIS8a0r2LY[/embedyt]

17. A Jóbarátok színészei voltak az első olyan csapat, akik csapatként egyeztettek a gázsival kapcsolatban. Amikor a sorozat elkezdődött a 90’-es években, epizódonként 22,500 dollárt kaptak a szereplők, és az utolsó évad végére 1.000.000 $-ra emelkedett.

18.  Ennyi idősek voltak a sorozat szereplői, amikor elkezdődött a Jóbarátok.

Friends 8

19. A sorozat kávézója Monica Geller West Village-beli házában, a Grove Street és a Bedford Street sarkán található. Csalódásunkra azonban a Central Perk kávézót nem találjuk a ház földszintjén. Helyette a Little Owl étterem várja a Jóbarátok rajongókat. Viszont nemrégiben volt egy hónapra megnyílt a kávézó tökéletes mása.

Central Perk várja a rajongókat

20. Amikor véget ért a forgatás, emlékbe mindannyian kaptak egy kis darabkát a ’Central Perk’ előtti járdából.

Friends 5
 (Eredeti cikk itt érhető el)
(Képek forrása: Gettyimages)